TEMA-bloggen

TEMA-bloggen

Julklapstips!

Huvudtema!Posted by Ola Sandberg Sun, December 09, 2007 14:26

Det börjar ju helt onekligen dra sig mot jul. Då är det med andra ord dags att börja tänka på vad du skall ge din planet i julklapp! Planeten är i behov av ganska många saker så det är inte så svårt att komma på något egentligen, men här kommer några förslag i alla fall!

1. Adoptera lite regnskog åt någon. För 100:- får du 1000 hektar på Miljöförbundet Jordens Vänners hemsida.

2. GP:s läsare röstade fram en ekologisk tröja som årets julklapp. Men varför inte en jacka, byxor, linnen och... Finns att köpa på t.ex. Minni Ekoaffair.

3. En barnmorska åt någon behövande i Sierra Leone för bara 500:- kan "köpa" här: http://www.presentermotfattigdom.se/

4. På samma sida http://www.presentermotfattigdom.se/, kan man också "köpa" kakaoträd, getter och skolböcker åt behövande!

5. På www.wwf.se kan man ge bort ett fadderskap för t.ex. panda, tiger, isbjörn, späckhugare m.fl.
Blog Image

7. På Naturskyddsföreningens hemsida kan man köpa utsläppsrätter för koldioxid för 450:- per ton (och man kan även köpa halva för halva priset). Mer info HÄR! (Med tanke på att en normal svensk gör sig skyldig till ca. 6 ton koldioxidutsläpp per år så är det kanske dax att börja betala för sig!)

Slutligen ett litet länktips:
www.godsak.se finns en förtäckning över affärer, resturanger och caféer i Göteborgstrakten som har ett ekologiskt / rättvisemärkt sortiment.

Gör en insatts, köp en julklapp!!!

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post9

Bananodlarnas situation...

Mat & liknandePosted by Ola Sandberg Sun, December 09, 2007 12:17

Ekot har idag berättat om bananodlarnas minst sagt dåliga situation i Costa Rica. Hur kvinnliga arbetare tvingas ha sex med förmännen för att få behålla jobbet, hur fackanslutna trakasseras och stängs ute från arbetsplatsen, att plantagerna och plantagarbetarna flygbesprutas med giftiga kemikalier osv. Dessutom måste de jobba minst 12 timmar om dagen för att få ut minimilönen på 67 kronor!
Det värsta är att det inte precis blir bättre för dem. Några bananarbetare berättar att de för några år sedan blev uppsagda för att sedan återanställas nästa dag med bara halva lönen och två istället för fyra veckors semester. Andelen fastanställda har sjunkit med 50 procent sedan år 2000...

"Nyheten" om bananodlarnas situation fick ekot från actionaid och deras svenska hemsida www.actionaid.se
Jag rekommenderar starkt ett besök på ovanstående sida. Där kan du läsa mer om hur det går till på Doles & Ciquitas bananplantager. På sidan finns ett bildspel med korta fakta och ett mejlformulär där man kan stöta på de stora svenska återförsäljarna att i sin tur börja ställa krav på sina leverantörer. Det finns också fler tips på vad DU kan göra för att förändra och förbättra för bananodlarna i Costa Rica. Där finns också en 15-sidig rapport i pdf-format!Blog Image

De här två bananerna fotade jag till ett arbete om just bananodlarnas orättvisa och diskriminerade situation som jag och en klasskompis skrev till vår skolas utställning på Fritt Forum (Fria ordets festival) i september 2002. Det arbetet finns att läsa här! (Måste säga att jag blivit lite bättre på att formulera mig sedan dess...) Kusligt att det sedan dess inte har hänt någonting!!!

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post8

Ett ekologiskt länktips...

Mat & liknandePosted by Ola Sandberg Sat, November 24, 2007 08:47

Läs om ekologisk tomatodlare (och fd. tankbilsförare) på GP:s hemsida...

KLICKA HÄR!

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post7

Komposterbar bärkasse på Konsum!

Mat & liknandePosted by Ola Sandberg Sat, November 17, 2007 10:05

Från och med nyår kommer Coop Konsum att tillhandahålla en 100% komposterbar plastkasse! Detta enligt ett pressmedelande på KF:s hemsida (se länk nedan).

De skriver det inte rakt ut men jag får för mig att de kommer att ha kvar den vanliga plastkassen också och kommer ta mer betalt för den komposterbara. Undrar också varför det bara är konsum som kommer att få miljövänlig kasse? Varför inte Coop Nära, Coop Extra och Coop Forum också?

Bra initiativ i alla fall !!!

På tal om bra inititativ och Coop så såg jag i en tidningsannons i metro att Coop Konsum och Coop Nära från och med nu ENDAST skall sälja ekologiska bananer!!! Och detta till samma pris som vanliga giftbananer!!! Fantastiskt tycker jag. Vet dock inte om det gäller i hela landet eller bara i Göteborg.

Länk till bärkassenyheten...

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post6

Ekokläder årets julklapp!

Kläder & textilierPosted by Ola Sandberg Mon, November 12, 2007 11:07

Enligt Göteborgs Postens läsare är årets julklapp en ekologisk tröja!
Över 7600 personer har röstat fram eko-tröjan som årets julklapp med hård konkurens från städhjälp som kom på andra plats...

I artikeln på GP.se kan man också läsa att försäljningen av eko-kläder ökar mycket just nu, Minnis Ekoaffair på Sveagatan har t.ex dubblat sin omsättning senaste månaden! (Man får väl anta att det kommer att gå ännu bättre fram till jul...)

En av orsakerna till att folk fått upp ögonen för ekologiska kläder just nu tros vara värdskulturmuseets utställning Fair Fashion? som jag skrivit om nedan. Det kändes verkligen som en tändande gnista när jag var där på invigningen. Heja Världskulturmuseet!

Läs GP:s artikel här!

På minnis hemsida kan man läsa mer om butiken och handla ekologiskt via nätet. En mycket bra hemsida!
Klicka här!

Blog Image

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post5

en liten tanke

MiljöPosted by Claes Dahlgren Thu, November 08, 2007 21:02

av landets 1 miljard burkar med pant som säljs är det 85% som blir pantade... i pengar är det det ungefär 75 miljarder som inte pantas...

*claes dansar* PANTA MERA... LALALA PANTA MERA....

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post4

Sov lite skönare...

Huvudtema!Posted by Claes Dahlgren Sat, October 27, 2007 01:28
Var på jysk och handlade idag, lakan stod på inköpslistan och hade först inte en tanke på ekobomull. Men bredvid de lakan som kostade 99:- fanns lakan med svanmärket på. Svanmärket är ju bra tänkte jag och kollade på paket, 100% ecological cotton, WHAT på jysk. Denna lilla kedja som säljer kvalitet likande den man får på Galne Gunnar har ecobomull.. 2 stycken vita lakan bestämde jag mig för, hittade senare ett lite mer kulörer men eftersom jag bestämt mig ville jag inte ändra mig.

Jysk har enligt hemsidan ett antal miljömärkta produkter, både handdukar och lakan. Hurvida de är rättvisemärkta står det inget på hemsidan om så det får ett litet mejl till företaget och fråga hurvida de har klädkoder och om en rättvisemärkning inte är på tiden..

En märkning som jag inte tidigare stött på är "eu-blomman" detta behandlas i ett senare inlägg,

Alltså två lakan för 250:- (jämför med 180:- för den billigaste sorten..)

Sov gott...
Claes

http://www.jysk.se/service/miljomarkt.htm

  • Comments(2)//tema.olasand.se/#post3

Fair Fashion?

Huvudtema!Posted by Ola Sandberg Fri, October 26, 2007 18:00

Fair Fashion?

På världskulturmuseet i Göteborg pågår just nu utställningen Fair Fashion?, en utställning som både visar att det finns riktigt snygga, (men även en del märkliga) ekologiska och rättvisemärkta kläder och talar om varför vi borde köpa ekologiskt/rättvisemärkt även i klädbutiken.

Utställningen invigdes med en modeshow i museets trappa, (Göteborgs största inomhustrappa), den 20 september.

Innan showen drog igång höll museets chef, Margareta Alin, ett litet invignings tal. Hon var helt överväldigad över hur mycket folk som hade dykt upp. De hade räknat med runt 300 besökare. Istället blev det över 1500 besökare. Det var med andra ord trångt. Vred jag huvudet för långt till höger fick jag en nyligen pensionerad dams handväska i munnen, (utgick från att den inte var ekologisk och lät bli att smaka).

Showen var bra, dvs kläderna var mestadels snygga och satt på proffsiga dansare. Dock hördes knappt mer än hälften av vad spoken word-djn sade. Dels pratade hon skånska, och dels spelade hon hög musik samtidigt som hon talade. Uppfattade i alla fall orden fair fashion och rättvisemärkt vid ett flertal tillfällen. Bestämde mig för att nästa gång jag köper en tröja blir det en ekologisk.

Blog Image

Även om modeshowen fick mig att få upp ögonen för att det finns ekologiska och rättvisemärkta kläder var det inte förrän jag gick ner till utställningen som jag fick mig en verklig tankeställare. Inte en förresten, flera.

Utställningen, som är världskulturmuseets minsta, ligger i källaren under museebutiken. Den är uppbyggd av återvunnet material från tidigare utställningar och med så lite teknik som möjligt. Trots detta är den helt klart den bästa utställningen på museet just nu. Utställningen består helt enkelt av fakta. Fakta tillsammans med något som får dig att förstå vad du just läst. Bakom en skyllt som berättar hur mycket vatten det går åt för att producera 1 kg bomull står en gemomskinlig, gigantisk, glasmonter fylld med PET-flaskor. Skylten upplyser också om att vattnet som ryms i flaskorna skulle räcka till bomull till en tredjedels t-shirt. Till 1 kg bomull går det åt 10 000 till 30 000 liter vatten.

På nästa skyllt blir man upplyst om hur mycket gift (bekämpningsmedel) man blandar i vattnet, vad detta får för konsekvenser för naturen, (marken blir snabbt utarmad, djurlivet dör), och att 22 000 personer dör av bekämpningsmedlen varje år. Vid varje ny liten skyllt får man ett nytt knytnävesslag, rakt i magen, med en precision som gör att man blir imponerad, nästan lycklig.

”Ett par jeans kräver 0,6 kilo kemikalier och 12 000 liter vatten.

Det säljs 12 miljoner jeans i Sverige per år”.

Skyltarna påpekar också lite försynt att våra klädinköp hela tiden ökar, att handeln försöker få oss att i princip köpa nya kläder istället för att tvätta de gamla. Några skyltar tar också upp dem som tillverkar kläderna. Slavar som knappt lämnar fabrikerna, som utmattade sover med huvudet mot symaskinen så fort de får chagsen att vila.

Efter besöket i utställningen förstår jag att så här kan det ju inte fortsätta. Jag förstår att jag kan göra något för att ändra på det. Jag vet vad jag måste göra. (Och du borde till att börja med besöka värdskulturmuseet).

Ola Sandberg

Blog Image

Värdskulturmuseet har öppet

Tisdag, fredag-söndag: 12.00-17.00
Onsdag, torsdag: 12.00-21.00.

Uställningen Fair Fashion? finns kvar till nyår.

Mer info på www.varldskulturmuseet.se

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post2
Next »