TEMA-bloggen

TEMA-bloggen

Julklapstips!

Huvudtema!Posted by Ola Sandberg Sun, December 09, 2007 14:26

Det börjar ju helt onekligen dra sig mot jul. Då är det med andra ord dags att börja tänka på vad du skall ge din planet i julklapp! Planeten är i behov av ganska många saker så det är inte så svårt att komma på något egentligen, men här kommer några förslag i alla fall!

1. Adoptera lite regnskog åt någon. För 100:- får du 1000 hektar på Miljöförbundet Jordens Vänners hemsida.

2. GP:s läsare röstade fram en ekologisk tröja som årets julklapp. Men varför inte en jacka, byxor, linnen och... Finns att köpa på t.ex. Minni Ekoaffair.

3. En barnmorska åt någon behövande i Sierra Leone för bara 500:- kan "köpa" här: http://www.presentermotfattigdom.se/

4. På samma sida http://www.presentermotfattigdom.se/, kan man också "köpa" kakaoträd, getter och skolböcker åt behövande!

5. På www.wwf.se kan man ge bort ett fadderskap för t.ex. panda, tiger, isbjörn, späckhugare m.fl.
Blog Image

7. På Naturskyddsföreningens hemsida kan man köpa utsläppsrätter för koldioxid för 450:- per ton (och man kan även köpa halva för halva priset). Mer info HÄR! (Med tanke på att en normal svensk gör sig skyldig till ca. 6 ton koldioxidutsläpp per år så är det kanske dax att börja betala för sig!)

Slutligen ett litet länktips:
www.godsak.se finns en förtäckning över affärer, resturanger och caféer i Göteborgstrakten som har ett ekologiskt / rättvisemärkt sortiment.

Gör en insatts, köp en julklapp!!!

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post9

Sov lite skönare...

Huvudtema!Posted by Claes Dahlgren Sat, October 27, 2007 01:28
Var på jysk och handlade idag, lakan stod på inköpslistan och hade först inte en tanke på ekobomull. Men bredvid de lakan som kostade 99:- fanns lakan med svanmärket på. Svanmärket är ju bra tänkte jag och kollade på paket, 100% ecological cotton, WHAT på jysk. Denna lilla kedja som säljer kvalitet likande den man får på Galne Gunnar har ecobomull.. 2 stycken vita lakan bestämde jag mig för, hittade senare ett lite mer kulörer men eftersom jag bestämt mig ville jag inte ändra mig.

Jysk har enligt hemsidan ett antal miljömärkta produkter, både handdukar och lakan. Hurvida de är rättvisemärkta står det inget på hemsidan om så det får ett litet mejl till företaget och fråga hurvida de har klädkoder och om en rättvisemärkning inte är på tiden..

En märkning som jag inte tidigare stött på är "eu-blomman" detta behandlas i ett senare inlägg,

Alltså två lakan för 250:- (jämför med 180:- för den billigaste sorten..)

Sov gott...
Claes

http://www.jysk.se/service/miljomarkt.htm

  • Comments(2)//tema.olasand.se/#post3

Fair Fashion?

Huvudtema!Posted by Ola Sandberg Fri, October 26, 2007 18:00

Fair Fashion?

På världskulturmuseet i Göteborg pågår just nu utställningen Fair Fashion?, en utställning som både visar att det finns riktigt snygga, (men även en del märkliga) ekologiska och rättvisemärkta kläder och talar om varför vi borde köpa ekologiskt/rättvisemärkt även i klädbutiken.

Utställningen invigdes med en modeshow i museets trappa, (Göteborgs största inomhustrappa), den 20 september.

Innan showen drog igång höll museets chef, Margareta Alin, ett litet invignings tal. Hon var helt överväldigad över hur mycket folk som hade dykt upp. De hade räknat med runt 300 besökare. Istället blev det över 1500 besökare. Det var med andra ord trångt. Vred jag huvudet för långt till höger fick jag en nyligen pensionerad dams handväska i munnen, (utgick från att den inte var ekologisk och lät bli att smaka).

Showen var bra, dvs kläderna var mestadels snygga och satt på proffsiga dansare. Dock hördes knappt mer än hälften av vad spoken word-djn sade. Dels pratade hon skånska, och dels spelade hon hög musik samtidigt som hon talade. Uppfattade i alla fall orden fair fashion och rättvisemärkt vid ett flertal tillfällen. Bestämde mig för att nästa gång jag köper en tröja blir det en ekologisk.

Blog Image

Även om modeshowen fick mig att få upp ögonen för att det finns ekologiska och rättvisemärkta kläder var det inte förrän jag gick ner till utställningen som jag fick mig en verklig tankeställare. Inte en förresten, flera.

Utställningen, som är världskulturmuseets minsta, ligger i källaren under museebutiken. Den är uppbyggd av återvunnet material från tidigare utställningar och med så lite teknik som möjligt. Trots detta är den helt klart den bästa utställningen på museet just nu. Utställningen består helt enkelt av fakta. Fakta tillsammans med något som får dig att förstå vad du just läst. Bakom en skyllt som berättar hur mycket vatten det går åt för att producera 1 kg bomull står en gemomskinlig, gigantisk, glasmonter fylld med PET-flaskor. Skylten upplyser också om att vattnet som ryms i flaskorna skulle räcka till bomull till en tredjedels t-shirt. Till 1 kg bomull går det åt 10 000 till 30 000 liter vatten.

På nästa skyllt blir man upplyst om hur mycket gift (bekämpningsmedel) man blandar i vattnet, vad detta får för konsekvenser för naturen, (marken blir snabbt utarmad, djurlivet dör), och att 22 000 personer dör av bekämpningsmedlen varje år. Vid varje ny liten skyllt får man ett nytt knytnävesslag, rakt i magen, med en precision som gör att man blir imponerad, nästan lycklig.

”Ett par jeans kräver 0,6 kilo kemikalier och 12 000 liter vatten.

Det säljs 12 miljoner jeans i Sverige per år”.

Skyltarna påpekar också lite försynt att våra klädinköp hela tiden ökar, att handeln försöker få oss att i princip köpa nya kläder istället för att tvätta de gamla. Några skyltar tar också upp dem som tillverkar kläderna. Slavar som knappt lämnar fabrikerna, som utmattade sover med huvudet mot symaskinen så fort de får chagsen att vila.

Efter besöket i utställningen förstår jag att så här kan det ju inte fortsätta. Jag förstår att jag kan göra något för att ändra på det. Jag vet vad jag måste göra. (Och du borde till att börja med besöka värdskulturmuseet).

Ola Sandberg

Blog Image

Värdskulturmuseet har öppet

Tisdag, fredag-söndag: 12.00-17.00
Onsdag, torsdag: 12.00-21.00.

Uställningen Fair Fashion? finns kvar till nyår.

Mer info på www.varldskulturmuseet.se

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post2

Hej

Huvudtema!Posted by Claes Dahlgren Thu, October 25, 2007 22:54
Så här ligger det till, jag har inte tid till nyhetsbrevet, tyvärr, jag gillade det men det tog faktiskt tid att knåpa ihop det. Jag pratade med Ola om att starta en blogg istället, dels för att det blir lättare, det blir inte så mycket knep och knåp utan det kanske kan bli mer naturligt att man faktiskt sätter sig ner och skriver något om man stöter på det, sen känns det bra att Ola är med, som min ständige vapendragare från BOX9 vet jag vad han går för...

Detta kan också bli ett bredare forum, vi kan nå ut till fler dels ur vår årskurs, men också till andra som är intresserade, men framför allt, kommunikationen mellan oss blir mer naturlig då det bara är att svara på ett inlägg, istället för att skicka ett mejl.. hmm lite konstig mening men ni förstår vad jag menar...

Hörde förövrigt ett fruktansvärt dåligt skämt jag vill dela med mig av, vi med intresse för miljö kanske tycker det intressantare än andra.

"Har du hört att elbilar inte är något bra alternativet.."
"VA!?!"
"Nej, risken finns att man får för mycket sladd..."

På hemsidan Coolstuff.se det som jag brukar kalla "BraAttHaILunchRummet" ett lunchrum ventileras saker alltid, men ibland kan det vara svårt att ha något att tala om, därför, varför inte prata om globaluppvärming.
Beskrivningen på produkten är
"Fyll på valfri varm dryck och studera hur hettan får kartan på muggen att förändras. Hur oceanerna utplånar landmassorna när polarisen smälter."Blog Image
http://www.coolstuff.se/p873/GlobalWarmingMug.html

På återseende...
Claes


  • Comments(3)//tema.olasand.se/#post1