TEMA-bloggen

TEMA-bloggen

Bananodlarnas situation...

Mat & liknandePosted by Ola Sandberg Sun, December 09, 2007 12:17

Ekot har idag berättat om bananodlarnas minst sagt dåliga situation i Costa Rica. Hur kvinnliga arbetare tvingas ha sex med förmännen för att få behålla jobbet, hur fackanslutna trakasseras och stängs ute från arbetsplatsen, att plantagerna och plantagarbetarna flygbesprutas med giftiga kemikalier osv. Dessutom måste de jobba minst 12 timmar om dagen för att få ut minimilönen på 67 kronor!
Det värsta är att det inte precis blir bättre för dem. Några bananarbetare berättar att de för några år sedan blev uppsagda för att sedan återanställas nästa dag med bara halva lönen och två istället för fyra veckors semester. Andelen fastanställda har sjunkit med 50 procent sedan år 2000...

"Nyheten" om bananodlarnas situation fick ekot från actionaid och deras svenska hemsida www.actionaid.se
Jag rekommenderar starkt ett besök på ovanstående sida. Där kan du läsa mer om hur det går till på Doles & Ciquitas bananplantager. På sidan finns ett bildspel med korta fakta och ett mejlformulär där man kan stöta på de stora svenska återförsäljarna att i sin tur börja ställa krav på sina leverantörer. Det finns också fler tips på vad DU kan göra för att förändra och förbättra för bananodlarna i Costa Rica. Där finns också en 15-sidig rapport i pdf-format!Blog Image

De här två bananerna fotade jag till ett arbete om just bananodlarnas orättvisa och diskriminerade situation som jag och en klasskompis skrev till vår skolas utställning på Fritt Forum (Fria ordets festival) i september 2002. Det arbetet finns att läsa här! (Måste säga att jag blivit lite bättre på att formulera mig sedan dess...) Kusligt att det sedan dess inte har hänt någonting!!!

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post8

Ett ekologiskt länktips...

Mat & liknandePosted by Ola Sandberg Sat, November 24, 2007 08:47

Läs om ekologisk tomatodlare (och fd. tankbilsförare) på GP:s hemsida...

KLICKA HÄR!

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post7

Komposterbar bärkasse på Konsum!

Mat & liknandePosted by Ola Sandberg Sat, November 17, 2007 10:05

Från och med nyår kommer Coop Konsum att tillhandahålla en 100% komposterbar plastkasse! Detta enligt ett pressmedelande på KF:s hemsida (se länk nedan).

De skriver det inte rakt ut men jag får för mig att de kommer att ha kvar den vanliga plastkassen också och kommer ta mer betalt för den komposterbara. Undrar också varför det bara är konsum som kommer att få miljövänlig kasse? Varför inte Coop Nära, Coop Extra och Coop Forum också?

Bra initiativ i alla fall !!!

På tal om bra inititativ och Coop så såg jag i en tidningsannons i metro att Coop Konsum och Coop Nära från och med nu ENDAST skall sälja ekologiska bananer!!! Och detta till samma pris som vanliga giftbananer!!! Fantastiskt tycker jag. Vet dock inte om det gäller i hela landet eller bara i Göteborg.

Länk till bärkassenyheten...

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post6