TEMA-bloggen

TEMA-bloggen

Fair Fashion?

Huvudtema!Posted by Ola Sandberg Fri, October 26, 2007 18:00

Fair Fashion?

På världskulturmuseet i Göteborg pågår just nu utställningen Fair Fashion?, en utställning som både visar att det finns riktigt snygga, (men även en del märkliga) ekologiska och rättvisemärkta kläder och talar om varför vi borde köpa ekologiskt/rättvisemärkt även i klädbutiken.

Utställningen invigdes med en modeshow i museets trappa, (Göteborgs största inomhustrappa), den 20 september.

Innan showen drog igång höll museets chef, Margareta Alin, ett litet invignings tal. Hon var helt överväldigad över hur mycket folk som hade dykt upp. De hade räknat med runt 300 besökare. Istället blev det över 1500 besökare. Det var med andra ord trångt. Vred jag huvudet för långt till höger fick jag en nyligen pensionerad dams handväska i munnen, (utgick från att den inte var ekologisk och lät bli att smaka).

Showen var bra, dvs kläderna var mestadels snygga och satt på proffsiga dansare. Dock hördes knappt mer än hälften av vad spoken word-djn sade. Dels pratade hon skånska, och dels spelade hon hög musik samtidigt som hon talade. Uppfattade i alla fall orden fair fashion och rättvisemärkt vid ett flertal tillfällen. Bestämde mig för att nästa gång jag köper en tröja blir det en ekologisk.

Blog Image

Även om modeshowen fick mig att få upp ögonen för att det finns ekologiska och rättvisemärkta kläder var det inte förrän jag gick ner till utställningen som jag fick mig en verklig tankeställare. Inte en förresten, flera.

Utställningen, som är världskulturmuseets minsta, ligger i källaren under museebutiken. Den är uppbyggd av återvunnet material från tidigare utställningar och med så lite teknik som möjligt. Trots detta är den helt klart den bästa utställningen på museet just nu. Utställningen består helt enkelt av fakta. Fakta tillsammans med något som får dig att förstå vad du just läst. Bakom en skyllt som berättar hur mycket vatten det går åt för att producera 1 kg bomull står en gemomskinlig, gigantisk, glasmonter fylld med PET-flaskor. Skylten upplyser också om att vattnet som ryms i flaskorna skulle räcka till bomull till en tredjedels t-shirt. Till 1 kg bomull går det åt 10 000 till 30 000 liter vatten.

På nästa skyllt blir man upplyst om hur mycket gift (bekämpningsmedel) man blandar i vattnet, vad detta får för konsekvenser för naturen, (marken blir snabbt utarmad, djurlivet dör), och att 22 000 personer dör av bekämpningsmedlen varje år. Vid varje ny liten skyllt får man ett nytt knytnävesslag, rakt i magen, med en precision som gör att man blir imponerad, nästan lycklig.

”Ett par jeans kräver 0,6 kilo kemikalier och 12 000 liter vatten.

Det säljs 12 miljoner jeans i Sverige per år”.

Skyltarna påpekar också lite försynt att våra klädinköp hela tiden ökar, att handeln försöker få oss att i princip köpa nya kläder istället för att tvätta de gamla. Några skyltar tar också upp dem som tillverkar kläderna. Slavar som knappt lämnar fabrikerna, som utmattade sover med huvudet mot symaskinen så fort de får chagsen att vila.

Efter besöket i utställningen förstår jag att så här kan det ju inte fortsätta. Jag förstår att jag kan göra något för att ändra på det. Jag vet vad jag måste göra. (Och du borde till att börja med besöka värdskulturmuseet).

Ola Sandberg

Blog Image

Värdskulturmuseet har öppet

Tisdag, fredag-söndag: 12.00-17.00
Onsdag, torsdag: 12.00-21.00.

Uställningen Fair Fashion? finns kvar till nyår.

Mer info på www.varldskulturmuseet.se

  • Comments(0)//tema.olasand.se/#post2